Fem sätt att lära sig att förlåta sårade känslor

Att be om förlåtelse är inte lätt, men att uppriktigt förlåta någon annan kan vara mycket svårare. 22 februari är en bra anledning att bli av med början av förbittring – Förlåtelse söndag.

En okänslig släkting, en taktlös kollega, en glömsk vän – hur kan man fortsätta ett förhållande med en person som har kränkt oss på något sätt? Den som någonsin har upplevt hela spektret av bittra känslor vet väl hur mycket de skadar själen och hur svårt det är att leva med dem. Vad ska man göra? Föreställ dig bilder av söt hämnd när vi bitande svarar på gärningsmannen eller får honom att känna hur mycket smärta han orsakade? Detta är en mycket svag tröst, förutom att sådana fantasier med tiden fördjupar bara såret, som om de fixar det i själen. Och rancour, påminner psykologer, kan ge upphov till en hel massa fysiska sjukdomar. För att återfå fred och sinnesro måste du befria dig från förbittring.

  1. Medge att det gör ont. Att förlåta betyder inte att man glömmer vad som hände, som att ”avbryta” en annan persons handling eller ”radera” sina egna känslor. Tvärtom – för att bli av med bitterhet måste de förverkligas, kallas med rätt ord. Du kan till exempel säga, ”Jag trodde att jag kunde lita på personen som svikade mig i det viktigaste ögonblicket. Jag känner mig besviken, irriterad och arg eftersom jag har behandlats orättvist. ” Det är inte nödvändigt (och inte alltid möjligt) att uttrycka dina tankar för gärningsmannen själv – det är viktigt att formulera dem själv, skriva ner dem på papper eller berätta för någon nära dig. Bara inte för att ha synd om mig själv eller för att höra tröstord, men för att tydligt bestämma: detta borde inte vara så, jag vill inte längre lida och känna mig som ett offer.
  2. Ge dig själv tid. Förlåtelse är ett viktigt inre arbete, en andlig process som inte sker över natten. Först måste du lugnt tänka: vad vill du exakt ändra i dagens situation? Inse också att det kommer att ta ansträngning och tid att göra detta. För att hjälpa dig själv kan du försöka visualisera storleken på din vrede – storleken på en gjutjärnvikt, en tung bröstkorg eller en flertonig dumper – och återigen komma ihåg alla känslor som hon får dig att oroa dig varje dag. Är det inte, utan dem blir det mycket trevligare och lättare?
  3. Försök att förstå. Försök att byta platser mentalt med din missbrukare. Börja med en ganska enkel och rättvis idé: den som har behandlat dig illa är sannolikt inte skadlig och dålig i allt. Försök att föreställa dig händelserna ur hans synvinkel och förstå vad som exakt fick honom att göra detta orättvist. Det handlar inte om att ändra fakta – du blev verkligen sårad – det är viktigt att avgöra orsaken till hans handling, bakom vilken hans svaghet i slutändan troligen är mest sannolikt..
  4. Förstå dig själv. Titta sedan så objektivt som möjligt på ditt eget beteende. I varje förhållande, per definition, är minst två personer alltid involverade, och var och en har sin egen del av ansvaret för vad som händer mellan dem. Skammar inte dig själv: ”Om jag då inte litade på honom så överdrivet …” Om du i det ögonblick verkligen kunde uppträda annorlunda, skulle du utan tvekan ha gjort det. Det är ingen mening att skylla på dig själv – bara försök att förstå alla nyanser av vad som hände för att bättre förstå den allmänna massan av känslor och handlingar.
  5. Se nuvarande. Du kan behöva gå igenom alla tidigare steg flera gånger för att se bilden av det förflutna med ett tydligare perspektiv. Nu kan du bestämma dig för att slutligen lämna honom bakom dig: du har redan tillräckligt med styrka för att förlåta en annan person – det vill säga öppet och utan ilska, titta in i hans ögon och sluta se honom som bara gärningsmannen. Ditt förhållande kommer att förändras – och det kommer att bli till det bättre. Berätta för dig själv att din prioritering är att gå vidare i livet och önska alla andra människor att vara lyckliga..