28.1.2016

Kesäretket

METSÄRETKI – Hindsby 

Matka: 7 – 8 km, kesto: 3 – 3,5 h

Lähtöpaikalta Länsitien 235 parkkipaikalta ylitämme ensimmäisenä solisevan puron, joka on virrannut samalla paikalla tuhansia vuosia. Retki jatkuu perinnemaisemissa, joista löytyy mainioita polkuja kävellä. Matkan varrella näemme eri puu- ja kasvilajistoja. Reitin puolessa välissä näemme lapinsuon. Vaellamme halki upeiden maisemien ja saavumme korven ”helmeen” – pienen Jousjärven rannalle. Tämän ihastuttavan lammen äärellä pidämme hieman pidemmän lepotauon. Matkaa jatkettaessa eteemme tulee yllättäen ammusvarasto, joka tosin on täysin vaaraton paikka.

Yllätyksen jälkeen nautimme kauniista sammalmaastosta, pienestä Fallträskin lammesta ja näemme Bergströmin torpan, joka oli asuttu vielä 1900-luvun alussa. Eteenpäin tekee retkeilijän mieli! Pienen patikoinnin jälkeen saavumme uudelle hienolle leirialueelle, jossa pidämme pienen tauon ja nautimme maittavat nokkakahvit. Tämän jälkeen jäljellä vielä noin kaksi kilometriä hyvin vaihtelevassa ja kauniissa maastossa. Loppuhuipennuksena aivan upeat näkymät Sipoonkorven kuuluisille vihreille niityille.

WP_20150827_11_49_13_Pro

 

Retkikohteet:
Presidentin leiripaikka (grilli)
Fallträsk
Lapinsuo
Jöusjärvi
Ammusvarasto
Bergströmin torppa
Uusi leiripaikka (grilli, wc)
Niityt


METSÄSEIKKAILU – Hindsby

Matka: 4 km, kesto: 2 h

Lähtö Länsitien 235 parkkipaikalta. Retki taipuu perinnemaisemissa, joista löytyy mainioita polkuja kävellä. Matkan varrella näemme eri puu- ja kasvilajistoja. Vaellamme halki upeiden maisemien ja saavumme korven ”helmeen” – pienen Jousjärven rannalle. Tämän ihastuttavan lammen äärellä pidämme hieman pidemmän lepotauon. Matkaa jatkettaessa eteemme tulee yllättäen ammusvarasto, joka tosin on täysin vaaraton paikka.

Yllätyksen jälkeen nautimme kauniista sammalmaastosta, näemme upean Fallträskin lammen jonka yläpuolella käymme Presidentin leiripaikalla. Pienen patikoinnin jälkeen saavumme uudelle hienolle leirialueelle, jossa pidämme pienen tauon ja nautimme maittavat nokkakahvit, jonka jälkeen palaamme autolle.

WP_20140425_008

Retkikohteet:
Presidentin leiripaikka (grilli)
Fallträsk
Jöusjärvi (korven helmi)
Bergströmin torppa
Uusi leiripaikka (grilli, wc)


PIENI METSÄRETKI – Hindsby

Matka: 2 – 3 km, keto: 1,5 – 2 h

Lähtö Länsitien 152 parkkipaikalta. Käymme presidentin leiripaikalla kauniin Fallträskin yläpuolella. Vaellamme kauniissa metsämaisemissa Bergströmin torpan kautta uudelle leiripaikalle. Kahvit nautitaan presidentin leiripaikalla tai torpalla, toiveen mukaan.

Retkikohteet:
Presidentin leiripaikka (grilli)
Fallträsk
Bergströmin torppa
Uusi leiripaikalle (grilli, wc)


KOKOPÄIVÄRETKI – Hindsby

Matka: 15 km, kesto 6 – 7 h

Kokopäivävaellukselle lähdetään Länsitie 235 kohdalta Sipoonkorvesta. Lähdön jälkeen eteemme avautuvat upeat näkymät korven kuuluisille vihreille niityille ja saatamme hyvän tuurin käydessä nähdä ihan oikeita lehmiäkin laitumella!

WP_20150816_11_23_31_Pro

Ohitamme uuden leiripaikan ja sen jälkeen tutustumme Bergströmin torppaan, joka oli asuttu vielä 1900-luvun alussa. Reitti kulkee perinnemaisemissa ja tulemme erikoiselle aapasuolle jotka ovat yleisiä vain Lapissa. Vaeltaessamme eteenpäin ylitämme upean solisevan kevätpuron ja sen jälkeen onkin silmiemme edessä Sipoonkorven ”helmi” – pieni viehättävä Jousjärvi.

Tutustumme valtion ammusvarastoon ja sen jälkeen on pidempi taival muinaisrantaan Hacklisbackan maastossa. Fisktäskissä, joka on seuraava kohteemme, uidaan vielä nykyäänkin kuten myös läheisessä Helgträskissä. Pidämme lounastauon tässä vaiheessa.

Lounaan tai tauon jälkeen retkemme jatkuu syvälle korven uumeniin ja siellä oppaamme saakin käyttää parhaimpia mahdollisia suunnistustaitojaan. Tutustumme 150 vuotta vanhaan Hattmossenin männikköön sekä Holmossenin hiidenkirnuun. Seuraavana vastaamme tulee tämän Sipoonkorven osan ”aarre” eli Nuotiokallion mahtava jyrkänne joka on lähes 100 m pitkä ja paikoin jopa 10m korkea. Sipoonkorpi on todellakin täynnä luonnon ihmeitä ja vielä retken lopuksikin saamme nähdä yhden lisää, eli Brännbergetin suuret hiidenkirnut. Hiidenkirnujen jälkeen repäisemme vielä ”loppukirin” Sipoon läntisimpään kylään Viirilään, josta on kuljetus takaisin lähtöpaikalle.

Retkikohteet:
Vihreät niityt (hiehoja)
Uusi leiripaikka (grilli, wc)
Bergströmin torppa
Lapinsuo
Kevätpuro
Jousjärvi
Ammusvarasto
Muinaisranta Hacklisbacka
Fiskträsk
Helgträsk (Lounaspaikka)
Vanha männikkö (150 v.) Hattmossen
Hiidenkirnu Holmmossen
Jyrkänne (lähes 100m pitkä !) Nuotiokallio
Hiidenkirnut Brännberga
Paluu: Kuljetus Viirilästä lähtöpaikalle


KORPIHAASTE – Kuusijärvi

Matka 8 – 9 km, kesto 5 – 6 h

Kokoonnutaan Kuusijärven parkkipaikalla. Lähdetään matkaan kohti Viirilää, joka on Sipoon läntisin kylä. Maasto on helppokulkuista, avokallioita ja hyviä polkuja jotka talvella ovat hiihtolatujen pohjia. Kolmen kilometrin jälkeen tullaan Nuotiokallion jyrkänteelle, joka on ainutlaatuinen kansallispuistossa. Jyrkänteessä on nähtävissä kiipeämisen jälkiä. Pienen matkan päässä jyrkänteestä saamme tutustua hiidenkirnuihin, joita löytyy puistosta muitakin. Jatkamme matkaa pienen hiidenkirnun kautta Viirilään, jossa Sipoon myyrien rakentama kota ja sen ympäristö on meidän seuraava retkikohde. Kodassa nautitaan leiritulella mukana tuodut tai järjestäjien tekemät eväät ja tässä vaiheessa oppaat kertovat tarkemmin Sipoon korven Kansallispuistosta sekä sen menneisyydestä. Tutustutaan tarkemmin myös luontoon kodan läheisyydessä. Retki takaisin Kuusijärvelle kulkee hyviä polkuja pitkin.

090

Retkikohteet:
Nuotiokallio
Hiidenkirnut
Palokallio
Viirilä
Kota (grilli)
Kuusijärvi


PIENI KORPISEIKKAILU – Kuusijärvi

Matka: 4 km, kesto: 2 – 2,5 h

Kokoonnutaan Kuusijärven parkkipaikalla. Lähdemme matkaan kohti Viirilää, joka on Sipoon läntisin kylä. Maasto on mukava kävellä, ja matkalla näemme paljon avokallioita ja hyviä polkuja jotka tavella ovat hiihtolatujen pohjina. Viirilään tultaessa saavumma aidolle lapin kodalla, jonka omistaja on Sipoon Myyrät.

Sipoonkorpi 18.08 2013 002

Kodan läheisyydessä tai kodassa on mahdollista syödä omia eväitä tai nauttia järjestäjän kahvit ja leivät. Oppaat kertovat Sipoonkorven kansallispuiston historiasta menneisyydestä nykypäivään.Tutustumme myöskin tarkemmin luontoon kodan läheisyydessä. Retki takaisin Kuusijärvelle kulkee hyviä polkuja pitkin.

Retkikohteet:
Palokallio
Viirilä
Kota (grilli)
Kuusijärvi


ESTEETÖN LINJA-AUTORETKI – Kuusijärvi

Matka: 1 – 3 km, kesto: 2 h

Bussiin mahtuu 32 henkilöä, sekä 8 pyörätuolilla kulkevaa henkilöä. Retkellä liikutaan Kuusijärven ympäristössä. Grillataan ja nautitaan Kuusijärven ihanasta luonnosta. Soveltuu liikuntarajoitteisille ja lapsiperheille.


Sipoonkorpi 18.08 2013 004HISTORIALLINEN RETKI SOTUNGISSA – Sotunki

Matka: 5 – 6 km, kesto: 2 – 2,5 tuntia

Retki aloitetaan Trollbergan traktorimuseolta Vantaan Sotungsita.
Osoite: Nybyggetintie 12, Vantaa tai Tasakallion parkkipaikalta (100 m ennen Nybyggentie 12:ta). Retki soveltuu lapsiperheistä hyväkuntoisiin senioreihin. Jos haluat tutustua vanhoihin traktoreihin maatalousviljelykoneisiin, sekä maatilojen työkaluihin niin tämä retki on juuri sinulle. Pakalta löytyy vanhojen aikojen keittiökalusteita ja muita erikoisuuksia.
Käymme ensin katsomassa maisemia Vantaan Högbergetin kauniilta laelta. Jos päivä on pilvetön on mahdollista nähdä aina Vantaan lentokentälle asti. Retken aikana nädään myös muinaishauta 1500 luvulta.

 

Retki jatkuu Storträsketille jonne on istutettu kirjolohta. Kalastus on luvanvaraista, joten tällä retkellä ei jäädä kalastamaan, vaan menemme leiritulelle nauttimaan kahvista ja eväistä. Kotimatka kulkee pienen Gumbölen lammen kautta.

Retkikohteet:
Högberg (näkee Helsinki-Vantaan lentoaseman kirkkaalla säällä)
Traktorimuseo (auki sunnuntaisin 11-15. Pääsymaksu.)
Muinaushauta
Gumbölen lampi
Storträsk (nuotiopaikka)